Nonnen in Klein Tibet
2005 in: Vorm en Leegte:
Boeddhistische nonnen omschrijven zichzelf als dienaressen van de Dharma. Maar eeuwenlang hebben zij meer wereldse meesters gediend.
Nonnen in Klein Tibet
Weggestopt in het verre noord westen van het moderne India ligt het hoge en woestijnachtige landschap van Ladakh, met aan haar oosterse grens de Himalaya.
In het westen ligt het ‘oorlogs’ gebied Kashmir, maar dat weerhoudt toeristen en trekkers er niet van om ’s zomers de hoofdstad van Ladakh, Leh, te bezoeken. In Leh wonen 24.000 mensen, waarvan 4.000 moslims. Ooit behoorde dit woeste land tot Tibet, totdat India het gebied annexeerde. Doordat het gebied zo slecht toegankelijk is over de weg, is nooit gebeurd wat er in het Tibet na de Chinese invasie plaatsvond: een ware invasie van Indiërs is uitgebleven zodat deze regio (ook wel ‘Klein Tibet’ genoemd) tamelijk authentiek is gebleven.
In 1995 luisterde ik, met een paar honderd andere vrouwen, naar Dr. Tsering Palmo, die ons in Leh toesprak tijdens de internationale conferentie van Boeddhistische vrouwen, toendertijd georganiseerd door de Sakyadhita organisatie. Zij beschreef de deplorabele omstandigheden waaronder 300 nonnen in Ladakh moesten leven. De afgelopen jaren ben ik regelmatig terug geweest in Ladakh, en de situatie is dramatisch verbeterd. Allereerst zijn er nu bijna duizend nonnen, die in 27 kloosters wonen die verspreid liggen over Ladakh. Er zijn 120 Ladakhse nonnen die in andere delen van India of Nepal studeren voor ‘amchi’ of om het ‘Geshe’ diploma te behalen. De Ladakhse vrouwen hebben een lange weg bewandeld.
Fotoalbum: nonnen in Ladakh