Nonnen in Klein Tibet
Dr. Palmo
Door de Skyadhita conferentie kwamen de nonnen van Ladakh in aanraking met hun zusters uit andere delen van de wereld, ja, zelfs hun eigen land, daardoor werden ze aangemoedigd om hun situatie te veranderen. Voorvechtster werd de afgestudeerde Tibetaanse arts Dr. Tsering Palmo, die in 1996 de ‘Ladakh Nuns Association’, oprichtte waarmee ze zich actief inzette voor de verbetering van het lot van de nonnen. En met opzienbarend resultaat!! Het aantal nonnen groeit, terwijl er steeds minder monniken komen, dit o.a. omdat ze door het grote leger dat in Ladakh is gestationeerd gerekruteerd (geld!!!) worden.
De Dalai Lama heeft een bijdrage gegeven voor het werk van de LNA, en het werk van Dr. Palmo vindt langzamerhand ook lokaal de erkenning die ze verdient. Zij is het die aan haar omgeving duidelijk maakte dat het woord “ani” waarmee nonnen veelal worden aangesproken, ouderwets en neerbuigend is. Dit woord betekent letterlijk ’tante’, maar houdt ook het woord ‘dienstbode’ in. De Ladakhse nonnen willen “chomos” genoemd worden, niets meer en niets minder.
De vorig jaar in het leven geroepen stichting “Dutch Foundation for Ladakhi Nuns” werkt nauw samen met de LNA om haar doelen te verwerkelijken, waarvan de zelfredzaamheid van de kloosters in de nabije toekomst een belangrijke is. Daartoe zijn opleidingen heel belangrijk. Twee nonnen zijn onderwijzeres op een lokale school en verdienen zo een deel van het geld dat nodig is om hun klooster te laten draaien. Acht jonge vrouwen volgen een amchi-opleiding in zuid India, een aantal bezoekt de universiteit voor nonnen in Dharamsala (Dolma Ling) of gaan naar andere scholen.
Daarnaast bouwen mensen uit Thiksey een nieuw klooster voor 27 nonnen tussen de 45 en 87 jaar oud, die nog nooit in een klooster hebben gewoond en thans leven in uitgewoonde koeienstallen. Deze zomer zullen mensen uit Nederland en Amerika meehelpen om het klooster af te bouwen. In de komende jaren wordt een gompa gebouwd, alsmede een aantal gastenkamers waar mensen uit het westen een retraite kunnen houden, vakantie kunnen vieren met de nonnen, en waarmee de nonnen in de toekomst verzekerd zullen zijn van hun eigen inkomen. Het klooster ligt op een schitterende plek, ter beschikking gesteld door de Rinpoche van het beroemde Thiksey klooster. Het ligt temidden van tien eeuwen oude stupa’s, gebouwd door Rinchen Zhangpo, de bekende vertaler van de Tibetaanse Boeddhistische geschriften. De nonnen krijgen les van een geshe van hetzelfde klooster. Afgelopen zomer was ik getuige van de glunderende gerimpelde gezichten tijdens de openingsceremonie.