Our Bodies Ourselves in een Israëlische make-over
Woorden
Voor Palestijnse vrouwen is er uitsluitend traditionele informatie voorhanden. Zij zijn in Israël dubbel in de minderheid: als vrouw en als Palestijnse. Raghda Elnabils interviewde vrouwen over o.a. de overgang vanuit een radicaal feministisch gezichtspunt. In de gemeenschap worden zij dan als afgedankt beschouwd, ze hebben geen ‘nut’ meer. Dat blijkt uit het woord voor de overgang: ‘sinn al-ya’s’, de leeftijd van de wanhoop. In het Hebreeuws zegt men: ‘gil ha blut’, de leeftijd waarop je bent afgedankt. Samen zochten de vrouwen naar nieuwe woorden. In het Arabisch werd het ‘sinn il-aman’, de leeftijd van (zelf)vertrouwen. In het Hebreeuws: ‘emza haiem’, de jaren van het midden.
Maar ook voor de vagina kenden beide culturen geen woorden die respect tonen voor de intieme lichaamsdelen van vrouwen. Zo heet de vagina in het Hebreeuws ‘daar beneden’ en in het Arabisch ‘kus’: d.w.z. ‘slet’. Die werden dus vervangen door woorden als ‘pot’, het kinderwoord voor vagina, en ‘enga’ (plezier).
Beide vrouwen waken ervoor dat hun samenwerking wordt geïdealiseerd. Ze hebben bewezen dat vrouwen van twee culturen in Israël kunnen samenwerken, maar waken ervoor het project te romantiseren. Ze gingen het debat met elkaar aan, tot in de kern, maar bleven met elkaar in contact.
Israël kent felle feministen, die strijden voor het recht van vrouwen op allerlei terreinen, zoals geweld en verkrachting, maar niet voor hun gezondheid. Het grootste verschil tussen de Hebreeuwse en Palestijnse versie is vruchtbaarheidsproblematiek. Er wordt door Joodse artsen veelvuldig gebruik gemaakt van de modernste technieken, die voor Palestijnse vrouwen niet toegankelijk zijn. Daar berichten ze gezamenlijk over en dat wordt hen niet in dank afgenomen. De website wordt dan ook regelmatig gehackt.
De twee boeken zijn dus vanuit één gezamenlijk project ontstaan. Er is een online informatiecentrum, dat regelmatig wordt geupdatet en er worden workshops aan vrouwen gegeven in hun eigen taal. Dana Weinberg: ‘Het gaat ons erom om vrouwen macht over hun eigen lijf terug te geven op gezondheid- en sociaal terrein’.